kaj so lesni peleti

Lesni peleti so standardizirana oblika biomasnega goriva. Pelete se izdeluje s procesom imenovanim peletiranje, ki pod pritiskom pretvori suho žagovino v valjčke premera od 6 do 8 mm in dolžine od 10 do 40 mm. Rezultat je visoka kalorična vrednost in nizka stopnja vlage (pod 10%), kar omogoča visok izkoristen pri izgorevanju.

Vsak pelet po gorenju pusti določeno količino pepela, ta pa je odvisna od čistoče biomase in njene strukture. Problemi lahko nastanejo, če so ob lesu tudi druge snovi (blato ali pesek na lesu, ki ostane v peletu in tudi v pepelu), nekateri proizvajalci pa dodajajo tudi umetne snovi ali olje, ki služi kot vezivo. To pa ni priporočljivo, saj lahko poškoduje gorilnik in s tem pride do dodatnih stroškov ter peleti niso izkoriščeni v popolnosti.

Zato vedno preverite sestavo peletov in kupujte od znanih proizvajalcev, ki jim lahko zaupate.

Poleg tega zaradi svoje oblike in kompaktnosti omogočajo avtomatsko doziranje preko polžastega pogona ali pnevmatskega traku. Visoka gostota pa omogoča kompaktno shranjevanje in enostavnejši prevoz na daljše razdalje. Peleti so na voljo v vrečah, za normalna gospodinjstva običajno po 25kg, večjim potrošnikom pa jih lahko dostavijo tudi s tovornim vozilom, ki jih pretovori oz. posesa v silos.