smrekovi peleti

Žagovina najprej potuje skozi mlin, ki jo spremeni v maso podobno testu, od tam naprej pa v stiskalnico, kjer maso potisne skozi 6 ali 8mm luknje (odvisno od želene dimenzije peletov). Zaradi velikega pritiska stiskalnice se temperatura lesa poveča, polimer lignin, ki ga vsebuje les, pa rahlo plastificira in služi kot naravno “lepilo” ki drži pelet skupaj, ko se ohlaja.

Pelete lahko proizvajamo tudi iz travnih mešanic oz. sena, pivovarskih ostankov žita in riža, ki so še nekoliko prijaznejši do okolja kot lesni peleti.

Po evropskih standardih imajo peleti manj kot 10% vlage, enotno gostoto (več kot 1 tona na kubični meter, zato se potopijo v vodi), imajo dobro strukturno trdnost in nizko stopnjo prahu in pepela.

Ker so lesna vlakna razčlenjena na mlinu, ni skoraj nobene razlike v končnih peletih med različnimi vrstami lesa. Peleti so lahko iz skoraj katere koli sorte lesa, pod pogojem, da jih stiskamo s profesionalno stiskalnico. V Evropi se glavna proizvodna območja nahajajo v južni Skandinaviji, na Finskem, v Srednji Evropi, v Avstriji in v baltskih državah.

Pelete, ki vsebujejo recikliran material uvrščamo v razred B (Class B), saj lahko vsebujejo obdelan les, barvan les, iverko in s smolo premazan les in zato niso ravno primerne za uporabo, saj lahko povzroči škodljive emisije in nekontrolirane variacije pri gorenju.